Tim Baute
Tim Baute nam deel aan Coup de Ville 2016. Deze tekst verscheen in de catalogus.
Tim Baute groeide op in het atelier van zijn vader die smid was. Daar kreeg hij de microbe te pakken om ‘dingen’ te creëren. Met tal van machines en grondstoffen beschikbaar, greep hij de kans om te experimenteren met de verschillende verwerkingen van staal. Na enkele jaren gewerkt te hebben als lasser om de knepen van het vak te leren, besliste hij om zijn creativiteit te stimuleren door interieurvormgeving te studeren aan Sint Lucas Gent en daarna een jaar meubelontwerp te volgen aan KHM Mechelen.
Deze ontwerper houdt vooral van de onafhankelijkheid van een meubelstuk. Met zijn ontwerpen gaat hij graag in tegen het conventionele, zonder het functionele uit het oog verliezen. Hij streeft naar een concept dat respect toont voor het gebruikte materiaal en rekening houdt met omgeving en functie. Het belangrijkste materiaal in zijn werk is dus staal. Zijn passie bestaat erin om de grenzen van dat materiaal te verkennen met nieuwe technieken. In combinatie met vakmanschap daagt het hem uit om nieuwe producten te creëren.
Hij produceerde reeds een ‘Stealth collectie’ die bestaat uit een bureaulamp, wandverlichting en een rekje. De vormgeving is geïnspireerd op Stealth-vliegtuigen. Om minder makkelijk detecteerbaar te zijn, worden uitstekende delen en haaks op elkaar staande vlakken zoveel mogelijk vermeden om op die manier aan de radarwaarneming te ontsnappen.
Voor Coup de Ville ontwerpt Tim Baute een totaal nieuw meubel, namelijk een Stealth- zitbank. Net zoals een vliegtuig heeft het ontwerp een unieke vorm. In profiel valt de lineaire en gehoekte patroon op van het onderstel. Door het ontbreken van grote zichtbare, verticale vlakken of ornamentele toevoegingen verliest het zitelement aan massiviteit en wint aan ruimtelijke transparantie. De zitbank is opgebouwd uit 7 stalen platen van 4mm die met een laser gesneden zijn. De montage en het lassen gebeurt met een Tig-apparaat om scherpe binnen- en buitenhoeken te verkijgen. Het zitgedeelte is afgewerkt met duurzaam hout. Tim Baute beschouwt deze zitbank als een autonome sculptuur, maar mits enige aanpassingen kan dit perfect industrieel vervaardigd worden.