DULLE GRIET | 8 MAART
Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag geeft WARP het podium aan echte helden - personen en organisaties (v/x/m) die bijdragen tot een inclusieve samenleving, waar gendergelijkheid vanzelfsprekend is.
Thema dit jaar is 'vergeten vrouwen'. Verschillende sprekers met een boeiende en diverse achtergrond hebben het over hun inspirerend vrouwelijk voorbeeld. Vrouwen die nauwelijks in de geschiedenisboeken of hedendaagse media worden vermeld, krijgen deze avond de volle aandacht.
Sprekers
Evelien Smits is professor kankeronderzoek, gespecialiseerd in immuuntherapie, aan de Universiteit Antwerpen. Als lid van de Jonge Academie is ze één van de trekkers van de campagne 'Wetenschap=M+V+X', die aandacht vraagt voor de onbewuste vooroordelen rond gender en de gevolgen daarvan voor de academische carrière van vrouwen. Evelien Smits stelt deze avond Helen Coley voor, grondlegger van het prestigieuze Amerikaanse Cancer Research Institute. Hoewel vooral 'papa' William Coley bekend is als dé vader van de kankerimmuuntherapie, was dat zonder het bijzondere opzoekingswerk van zijn dochter nooit mogelijk geweest.
Ange-Vanessa Nsanzineza (21 jaar) is de jongste spreker van deze avond. Ze studeert Sociale Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en bracht eerder 2 jaar door in New Mexico waar ze studeerde aan de United World College, vanuit de focus om onderwijs in te zetten als middel tot vrede. Met een frisse blik vertaalt Ange-Vanessa wat haar raakt in onze samenleving naar artikels en interviews. Ze schrijft voor Stampmedia en regelmatig worden haar artikels ook opgepikt door o.a. DeWereldMorgen, NewsMonkey en het Nieuwsblad. Zij zet graag een andere jonge vrouw in de kijker: Yasmien Naciri (27 jaar) is schrijfster, columniste en ondernemer, bekend bij o.a. Radio 1 en De Morgen. Vorig jaar kwam haar boek Wij nemen het heft in handen uit, wat heel stof deed opwaaien. Haar focus ligt op onderwijs, jeugdwerk, ondernemerschap en de samenleving, niet toevallig thema's die ook Ange-Vanessa nauw aan het hart liggen.
Maïka De Keyzer is historica, verbonden aan de KU Leuven. Ze doctoreerde in 2014 aan de Universiteit van Antwerpen, met een onderzoek rond de laat-middeleeuwse commons, duurzaamheid en inclusiviteit in de Kempen. Zij stelt deze avond Elinor Ostrom voor, de enige vrouwelijke Nobelprijswinnaar voor economie tot op heden. Elinor Ostrom verrichtte baanbrekend onderzoek rond het gemeenschappelijk gebruik van natuurlijke voorraden, een thema dat vandaag erg aan invloed wint tegenover het standaard kapitalistisch model. Ostroms' theorieën vormen een rode draad doorheen het onderzoek van Maïka.
Asma Ould Aissa schrijft kinderboeken en werkte in het verleden als communicatie- en publieksmedewerker. Ze publiceerde ook artikels voor het online Maghrebijns cultuurmagazine Al.arte, Kifkif en andere media, met een sterke focus op culturele sensiviteit. In 2015 debuteerde ze met haar kinderboek Safia en de Droombellen, bij Studio Sesam. Naast haar studies Psychologie aan de VUB, werkt ze als educatief medewerker voor Bibliotheek Sans Souci in Elsene. Haar interesses liggen op het snijpunt van cultuur, psychologie, beeldvorming en representatie. Tijdens deze avond zet Asma een bijzondere vrouw in de kijker: Baja Mahedienne (1931-1988), een Algerijnse artieste die andere grote kunstenaars inspireerde.
Tijdens Dulle Griet wordt ook de nieuwe artistieke invulling van het etalage-project K1 voorgesteld, met werk van kunstenaar Tom Iriks. Hij zal eveneens aanwezig zijn en zijn installatie toelichten.
Vrijdag 8 maart 2019 om 19u30
WARP, Apostelstraat 20, Sint-Niklaas
Inkom: WARP-leden gratis, niet-leden 5 euro
Info & reservaties via info@warp-art.be