K1 en K2 is het etalageproject van WARP en het beeldhouwerskoppel Edith Ronse & Michaël Pycke in de Apostelstraat in Sint-Niklaas. Het project startte al in 2017 en voor 2023 werd Paul L. Van Haegenbergh aangesteld als begeleidend curator.
Flore Tanghe studeerde Vrije Grafiek aan het KASK in Gent. Ze zette haar opleiding verder in het avondonderwijs waar ze zich bekwaamde als etser. Sinds enkele jaren geeft ze hierin ook les, o.m. in de academie van Anderlecht.
De zwart-witte wereld van de ets en de technische focus op proces fascineren Flore. Maar ze ervaart die ook als zwaar op de hand en soms wat humorloos. Iets waar ze de laatste jaren steeds verder van weg wil. De maquettes waarnaar Flore tekent spelen daardoor een steeds belangrijker rol binnen haar oeuvre. Deze brengt ze samen in wisselende installaties die lezen als een landschap. Daarin laveer je tussen getekende, verzamelde of gekleurde stenen. Je komt uit bij gestileerde wolken of palmbomen gekrast op plexi plaatjes. Ook meer abstracte elementen zoals rasters en lijnen duiken in deze landschappen op, net als foto’s van gordijnen, vitrines en bakstenen.
In haar tekeningen vertaal ze deze installaties naar heel secuur opgebouwde composities waarin grijswaarden, verwrongen aangezichten en merkwaardige perspectieven de bovenhand hebben. Anders dan in haar ruimtelijk werk, gebruikt Flore in haar tekeningen amper tot geen kleur. De tekeningen lijken eerder een gedempte uitbreiding op het soms wat meer gesatureerde kleuren in haar installaties.
De wereld die Flore met haar werk schept omschrijft ze zelf “als een ver oord vol kinderlijk verlangen”. In dit oord slaan impressies van en herinneringen aan fietsreizen neer. Flore spreekt over deze reizen als over een vlucht. Een vorm van escapisme dat ze in haar werk verderzet: een reis doorheen haar hoofd en in de woonkamer die net als alle kamers in haar huis dienst doet als atelier. Echt escapisme is dat misschien niet. Als je huis je atelier is en je atelier je huis, is er geen écht ‘ontsnappen’ aan. Er is alleen een magische buitenwereld die ontdekt, verzameld, getekend en thuis weer eindeloos herschikt kan worden. De tekening zet een kaart doorheen dat oord uit. Een beetje zoals de landkaarten waaraan je een goed kinderboek herkent: het schept geen echt, helder overzicht maar vooral een verlangen om te verdwalen.
Misschien is dat wat Flores werk zo prikkelend maakt. Het raakt aan een heel herkenbaar verlangen: namelijk dat we ons allemaal met volwassen ernst op kinderspel toeleggen en ons in die bezigheid maar al te graag verliezen.
In de K2 etalage staat het werk 'Bonebrace' van Maaike Huys gepresenteerd. We leerden Maaike kennen tijdens de Portfoliodag 2022 en boden haar ook een tijdelijke atelierruimte aan.