de zaal is verwarmd | 5-6-7-8 SEPTEMBER

 

Frisse artistieke thermiek uit Limburg, Oost-Vlaanderen en Armenië

 

Soms lijkt kunst hermetisch of paradoxaal, maar vaak vertrekt ze gewoonweg vanuit vanzelfsprekende zaken. Zoals: een groep kunstenaars die elkaar ontmoeten bij Kunstenplatform WARP, maar net tijdens de dagen dat de natuur zich ongenadig gedraagt en met recordtemperaturen strooit. Bij tropische hitte denken de meesten aan de kust en heeft  kunst voor velen dus een ‘n’ teveel. Toch gold – jarenlang zelfs – in bioscoop, theaterzalen en cultuurplekken de belofte van warmte als de belangrijkste parameter die luxe en kwaliteit garandeerde. Om die reden wordt de vermelding ‘De zaal is verwarmd’ terug geïntroduceerd – verwijzend naar de hoge artistieke criteria die deze kunstenaars nastreven. De weelde in deze tentoonstelling bestaat uit een schilderproject van de groep KO-residentie, de fotografie van Alain Van Audenaerde en een kortfilm van Arthur Barghesian. 

 

In zijn fotoproject #LightLeads verzamelt Alain Van Audenaerde momenten die de oorspronkelijke, etymologische betekenis van fotografie in het (camera)oog houden: “Schrijven met licht” (Gr. photõs, graphein).
Niet enkel de plaats, het onderwerp of de techniek bepalen het beeld, maar vooral het licht dat ze vormgeeft. Kijken is belangrijker dan de onvermijdelijke camera.

 

KO-residentie brengt kunstenaars samen die in hun diverse aanpak en visie de schilderkunst gemeen hebben. Hun hoop is dat ze door de vertrouwdheid met het medium tot fundamentele inzichten komen in de denk- en werkwijze van elkaar en zichzelf. Dit zoeken naar inzicht en de communicatie daarvan, naar elkaar en het bredere publiek, nemen ze dit jaar bij WARP als uitgangspunt. Een project van Manu Engelen, Yannick Ganseman, Elias Ghekiere, Joke Hansen, Brecht Koelman, Griet Moors, Rose van Bergen en Wim Van der Celen.

 

Ook de kortfilm 'The True Man' van Arthur Barseghian wordt getoond, een film die hij maakte in het kader van zijn afstudeerproject aan de Academie (SASK) in Sint-Niklaas. Het is een tragikomisch relaas over migratie, bureaucratie, identiteit en bedrog. De filmmaker zelf is in deze context een ervaringsdeskundige, die het hele migratieproces in België doorliep. De kortfilm wordt bij WARP in premìere getoond, alvorens naar internationale kortfilmfestivals uit te zwermen.


Opening op donderdag 5 september om 20u
Nadien open op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 september tussen 14u en 18u
WARP, Apostelstraat 20, Sint-Niklaas