share

2017 is een topjaar voor al wie houdt van hedendaagse kunst!

Deze zomer zijn er immers de Biënnale van Venetië, het vijfjaarlijkse Documenta in Kassel en na 10 jaar ook Skulptur Projekte in Münster. Stef Van Bellingen bezoekt de drie kunstmanifestaties en brengt voor ons verslag uit. Wat is de relevantie van de evenementen? Wat zijn de hoogtepunten en verrassingen? Welke richting gaat de hedendaagse kunst uit? Na deze lezingenreeks ben je weer helemaal mee!

 

Het hoofdthema van de 57-ste Biënnale van Venetië luidt: ‘Viva Arte Viva’. De focus ligt op de creatieve rol van de kunstenaar in de samenleving. Elke week gedurende zes maanden is er een ‘Tavola Aperta’, een open tafel, om de dialoog tussen kunst en bezoekers aan te wakkeren. Naast de Giardini en het Arsenale zal ook het centrum van Venetië opnieuw overwoekerd worden met kunst. In het Palazzo Grassi en de Punta della Dogana van François Pinault wordt een grote tentoonstelling rond Damien Hirst georganiseerd. Maar vaak ligt de charme van de biënnale in de ontdekking van totaal onbekende kunstenaars en initiatieven uit alle hoeken van de wereld.

 

‘Documenta 14: Learning From Athens’. Documenta vindt vanaf begin juni 2017 niet alleen plaats in Kassel, maar start vooraf in april reeds in Athene. De bakermat van de democratie wordt via ‘The Parthenon of Books’ herdacht met 100 000 gecensureerde boeken die gebruikt worden om een replica van deze tempel te bouwen. Curator Adam Szymczyk wil eveneens de omstreden kunstcollectie van Cornelius Gurlitt tonen. Een deel ervan werd onrechtmatig tijdens de Tweede Wereldoorlog verworven. In het curatorenteam bevindt zich de Belg Dieter Roelstraete, die het Museum of Contemporary Art Chicago leidt.

 

In de zomer van 2017 wordt in de Duitse stad Münster voor de vijfde maal ‘Skulptur Projekte’ georganiseerd. Sinds 1977 worden om de 10 jaar internationale kunstenaars uitgenodigd om de relatie tussen kunst, openbare ruimte en stedelijke omgeving te onderzoeken en nieuwe werken te ontwikkelen die specifiek voor deze locatie bedoeld zijn. Tegelijkertijd wordt ook een artistiek discours gevoerd over vraagstukken als de verhouding tussen openbare en particuliere ruimte in een tijd van toenemende digitalisering. Er zullen drones ingezet worden, soundscapes gecomponeerd worden, er is sprake van een ‘Tattooservice’ voor 65-plussers en zowel choreografie als performance maken deel uit van het tentoonstellingsproject.

 

3 maandagavonden van 19:30 tot 22:00 uur
22/05/2017 – 19/06/2017 – 03/07/2017
Locatie: WARP, Apostelstraat 20 te Sint-Niklaas
Inkom: WARP- en Amarantleden 35,00 € • Niet-leden 39,50 €
Inschrijven: www.amarant.be

In samenwerking met Amarant