Videoshare

Expo Tricksters | 29 juni–6 augustus

 

Trickster (uit het Engels: oplichter, bedrieger, schelm) – een archetypische figuur die dubbelzinnige eigenschappen heeft. Een figuur die bewonderd kan worden om zijn betere en (soms) bovennatuurlijke eigenschappen, maar die door zijn slimheid anderzijds ook kans ziet onder de druk van de machtigen uit te komen.
In het Nederlandse verhaalonderzoek is de slimme vos Reynaert uit het diereneposVan den vos Reynaerde een voorbeeld van een schelm-figuur.

 

De expo Tricksters, deze zomer te ontdekken op twee locaties in Sint-Niklaas, gaat op zoek naar die ambigue Trickster-figuren. Wat is er zo fascinerend aan outlaws die zich boven de wet stellen en waarom vinden we hen – ondanks alles – sympathiek? Waarom projecteren we goede of slechte menselijke eigenschappen zo graag op dieren en wat vertelt dat over onze relatie mens-dier?

Een tentoonstelling over inspirerende dierenfabels, een onmogelijke eenheid met de natuur, oordelen en veroordelen, en de dubieuze kick van een Tricksterbestaan.

 

 

Met werk van o.a. Stephan Balleux, Clare Benson, Joseph Beuys, Caroline Coolen, Gert Cools, verzameling Coppens, Brian Coutinho, Ronny Delrue, Paul De Vylder, Tom Liekens, Jacques Lizène, Flup Marinus, Tuur Marinus, Lars von Trier.

 

Periode: 29 juni tot 6 augustus 2017

 

Locaties:
WARP: Apostelstraat 20, Sint-Niklaas
SteM: Zwijgershoek 14, Sint-Niklaas

 

Openingsuren:
WARP:
Di 19u – 23u; Za & Zo 14u – 17u
SteM:
Woe tot za 14u – 17u; Zo 11u – 17u

 

Gratis te bezoeken
Geleid bezoek mogelijk op zondagnamiddag
Info en inschrijvingen voor rondleiding
info@warp-art.be

 

Met dank aan de Stad Sint-Niklaas, Provincie Oost-Vlaanderen, Vlaamse Gemeenschap, Duvel-Moortgat, Reynaertgenootschap en alle andere partners.