In het kader van het project WATER-loop realiseert kunstenaar Bren Heymans met plantendeskundige Steve Annaert een kunstwerk dat inspeelt op groei en de nood aan vocht.  

Bren is geen onbekende bij WARP en al in 2010 participeerde hij aan de Coup De Ville-tentoonstelling met zijn project 'Bidontopia' over de stad van de toekomst. Nog vroeger, in 2004, startte hij een nog steeds lopend participatieve traject 'Adat' op in Indonesië. Op het eiland Savu is er een tergende waterschaarste zodat alles wegkwijnt in onvruchtbaarheid. Met een soort van tentconstructie wordt water ontzilt zodat er een irrigatiesysteem ontstaat om groenten te kweken. 

 

Op de tuinmuur van WARP hebben Bren en Steve halve bollen in kunststof bevestigd. Het zijn kleine universums waarin planten gecultiveerd worden: bergtijm, lavendelsoorten, hibiscus, dwergvlinderstruiken, rozemarijn. Overwegend mediterrane soorten, of inwijkelingen en overlevers die de (huidige) extreme weersomstandigheden kunnen trotseren. Er is gekozen voor een blauw-paars kleurenpallet en door de aroma's worden bijen, vlinders én mensen aangetrokken. De vorming van mos is een neveneffect van de bewatering en beschermt de wortels van de planten. 

 

In brede zin onderzoekt Bren Heymans ook de waterhuishouding van WARP en tijdens de loop van de tentoonstelling voert hij - in de geest van het Indonesische 'Adat'-project, verschillende experimenten uit rond vochtwinning en onze omgang met water. 

 

Als bovenlokaal onderzoeksproject strekt WATER-loop zich uit over twee jaar met partners als STEM, KOKW, VITO, CBK Zeeland, het Nadar-ensemble. In het najaar 2022 volgen nog verschillende lezingen met workshops e in maart 2023 organiseert WARP met Cultureel Centrum Ter Vesten een tentoonstelling in de waterbrucht Cortewalle.