Sven Verhaeghe

 

° Poperinge, België 1974

leeft en werkt in Poperinge — België

 

Sven Verhaeghe nam deel aan Coup de Ville 2013. Deze tekst verscheen in de catalogus.

 

“Zoals een mot gevangen wordt door het licht, botsen heel wat mensen altijd maar tegen het licht aan. Ze zijn bang van alles wat duister is en zoeken steeds nieuwere kicks. Ik voel dat ze het brede spectrum van hun leven, het duistere, het irrationele en de hoge sferen, niet meer kunnen ervaren”, bedenkt Sven Verhaeghe.

De jongste jaren neemt zijn werk een intrigerende wending met grote schilderijen en houtskooltekeningen van landschappen. Dikwijls betreft het bossen zonder mensen of met hooguit de suggestie van een mens. Ze stimuleren om op zoek te gaan naar het grote verhaal van de wereld en het universum, de geschiedenis en het verleden waarop we groeien, onze plaats in het dagdagelijkse bestaan, maar evenzeer wat daarbuiten bestaat. Sven Verhaeghe begon zijn carrière nochtans als portretschilder, maar bomen zijn voor hem persoonlijkheden en personages geworden. Zo zweeft een ontwortelde boom weg van een bos, als een bizarre hemelvaart of een bevrijdende ontworteling. Wat hij ook onderneemt, zijn tekeningen, schilderijen of video’s zijn op een of andere manier relationeel met elkaar verbonden en maken deel uit van een overkoepelend geheel dat hij als een film omschrijft. “Ik interpreteer mijn leven dan ook als een film waar ik constant aan blijf monteren”, licht hij toe.

 

‘Eureka’ is een nieuwe ‘montage’ bestaande uit tien kamers in een deel van een verlaten rusthuis. Schilderijen, tekeningen, fragmenten van een videofilm en alle aanwezige objecten zijn opgenomen in zijn presentatie. De inspiratiebron is Eureka: een prozagedicht, het laatste boek van Edgar Allan Poe uit 1848. De romantische schrijver van duistere verhalen publiceerde zijn reflecties over het materiële en spirituele universum als een bericht aan de toekomst. Visionaire ideeën, zoals het ontstaan van het universum door een explosie, werden toen nog afgewezen. “Tegen de methodiek en vooropgezette ideeën in leren denken, is belangrijk”, zegt Sven Verhaeghe. “Zonder je tot een zweverige spiritualiteit te laten verleiden, moeten we teruggrijpen naar een innerlijk kompas. Ik merk dat veel mensen een verdwaalde indruk nalaten. Het is vanuit die bezorgdheid dat ik met beeldende kunst bezig ben.”