SILKE KOCH

 

° Leipzig, Duitsland 1964

leeft en werkt in Berlijn — Duitsland

 

Silke Koch nam deel aan Coup de Ville 2010. Deze tekst verscheen in de catalogus.

 

In haar werk richt Silke Koch zich vooral op tekens en tekensystemen. Haar migratie van het voormalige Oost- naar West-Duitsland bij de val van de Muur in 1989 sterkte haar in de overtuiging dat tekens en betekenis uiterst relatief, maar tegelijk noodakelijk en gewenst zijn.

 

Voor haar bijdrage aan Coup de Ville is de kunstenares vertrokken van alledaagse voorwerpen uit de woonkamer die ze heeft verwerkt tot sculpturen en combineert met een video. De video What is going to happen? gaat terug op een film uit de jaren 1980, die zich afspeelt in 2010. Koch focust op de beeldvorming ten tijde van de Koude Oorlog en concludeert in dit werk dat de werkelijkheid vaak een heel andere wending neemt dan de toekomst die geproclameerd wordt.

 

What is going to happen? speelt zich af tijdens een nuclaire countdown en toont in een dreigende atmosfeer de onzekerheid over de genomen beslissing tot het lanceren van een kernraket. Een hoger verantwoordelijkheidsgevoel ondergraaft de waarden waarmee men binnen een gegeven klimaat geconfronteerd wordt. De ideologie, waarin men leeft, beïnvloedt niet alleen de geest, maar wordt eveneens tastbaar via objecten. Zo bouwt Silke Koch miniatuurraketten, een van de belangrijkste realisaties en symbolen uit de periode van de wapenwedloop tussen Oost en West. De titel van deze reeks van werken, After gravity's rainbow, gaat terug op een roman uit 1973 van Thomas Pynchon, waarin het schijnbare toeval van bominslagen gelinkt wordt aan de erecties van een van de personages. Haar raketten zijn stapelingen van gebruiksvoorwerpen, decoratieve stukken of gerecycleerd inpakmateriaal. Koch ziet dit eenvoudige soort van design niet als waardevrij, maar als onderdeel van een ideologisch systeem.