Niko Van Stichel

 

° België 1973

leeft en werkt in Sint-Gillis-Waas — België

 

Niko Van Stichel nam deel aan Coup de Ville 2016. Deze tekst verscheen in de catalogus.

 

Niko Van Stichel ontwerpt een eigen oeuvre, maar werkt ook samen met Lut Vandebos. Het kunstenaarskoppel Vanstichel-Vandebos focust regelmatig op kunstintegraties in de publieke ruimte.

 

De sculpturen van Niko Van Stichel hebben vaak enorme afmetingen. Zijn werk ‘Faith in 3D’, geïnspireerd op een kruisbeeld, is daar een overtuigend voorbeeld van. Het kruis staat symbool voor de vele oorlogen die in naam van het geloof zijn gevoerd, maar lijkt bovendien een Friese ruiter, een verplaatsbare militaire hindernis. Die onverwachte ontmoeting tussen twee verschillende elementen is trouwens een strategie die hij wel meer toepast. Dikwijls betreft het een herlocatie of een displacement – een term die Jan Hoet populariseerde bij zijn Documenta in 1992 in Kassel.

 

In feite is het een surrealistische methode waarbij iets uit de vertrouwde habitat wordt losgeweekt en in een andere context wordt gesitueerd. Doorgaans roept het verbazing of ongeloof op. Dat staat ook de bezoekers van het Casinopark te wachten tijdens de tentoonstelling Coup de Ville. Sinds het begin van zijn carrière heeft Van Stichel iets met raketten en hoogtechnologische tuigen die hij met low- techmiddelen herschept. Uit de klassieke vijver van dit stadspark laat hij het bovenstuk van een gigantische duikboot oprijzen. Het lijkt alsof de onderzeeër een verkeerd navigatiemanoeuvre heeft uitgevoerd en daardoor gedwongen is om zich kenbaar te maken en de onzichtbaarheid dient op te geven.

 

‘Suburban Excursions’ sluit aan bij de ruimere exploratie van Van Stichel waarbij hij vooral onderzoekt wat denkbaar, haalbaar en eventueel realiseerbaar is. Net zoals bij de romanschrijver Jules Verne werden vele fantasieën in het sciencefictiongenre dat hij beoefende, later werkelijkheid. Hoe ludiek de perceptie rond de duikboot ook moge zijn, in essentie gaat het hoofdzakelijk over een vrije en ondogmatische manier van denken waarbij men rekening houdt met gedachten die zich buiten onze kleine denkbox bevinden.