MARCEL MAEYER

 

° Sint-Niklaas, België 1920

leeft en werkt in Sint-Martens-Latem — België

 

Marcel Maeyer nam deel aan Coup de Ville 2010. Deze tekst verscheen in de catalogus.

 

Tot zijn dertigste woonde Marcel Maeyer, kunstenaar en hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Gentse universiteit, in Sint-Niklaas. Zijn negentigste verjaardag én zijn nimmer stokkende artistieke productie vormen de aanleiding om hem een plaats te geven op Coup de Ville. Die is enigszins apart omdat het een duopresentatie betreft met werken van zowel Maeyer als van zijn oom Alphonse Proost. Van Proost bevinden zich reeds een aantal schilderijen, waarvan Maeyer er enkele schonk, in de collectie van de Stedelijke Musea van Sint-Niklaas.

 

Marcel Maeyers interesse voor de kunst werd al op vroege leeftijd gewekt door zijn oom. Als kind bewonderde hij de virtuoze techniek van Proost om warm en koud in één trillende toets te vatten. De late vorm van impressionisme die de kunstenaar daarbij beoefende, is van grote invloed geweest voor de manier waarop de jonge Marcel de natuur weergeeft. precies deze subtiele omgang met de natuur treft men aan in de eigen schilderijen die Maeyer voor de tentoonstelling selecteert. Doordat de verf opgezogen is door het canvas, lijkt het alsof de huid van de dingen erin is vastgelegd. Het is Maeyer echter nooit om de perfecte representatie van de realiteit te doen geweest, maar om het vatten van de essentie ervan. In de huidige schilderijen is de toest haast onzichtbaar en transparant geworden.

 

Naast deze landschappen worden schilderijen getoond waarin de kunstenaar het mythologische thema van de roof van Europa heeft uitgebeeld. Van op afstand lijken ze lichtblauwe monochromen; het drama van de ontvoering heeft er slechts een minuscule plaats in. Zij contrasteren met de close-up van een verliefd koppel. In de triptiek ziet men, als een fotosequentie, drie verschillende fasen van een kus. Het gebruik van de triptiekvorm suggereert de oude traditie van religieuze kunstwerken en verleent ook aan dit werk een ritueel en plechtig karakter dat de vluchtigheid van de kus overstijgt.