KARL PHILIPS

 

° Kinrooi, België 1984

leeft in een camper en werkt in Gent — België

 

Karl Philips nam deel aan Coup de Ville 2010. Deze tekst verscheen in de catalogus.

 

De werken van Karl Philips vertonen verwantschap met de psychogeografische experimenten die in de jaren 1960 werden gedaan onder impuls van de Situationiste internationale. Deze beweging beschouwde de stad als de plek bij uitstek waar de macht zich manifesteert en onderzocht via stadswandelingen het effect dat de geografische omgeving heeft op onze emoties en ons gedrag. Philips onderzoekt de (semi)publieke ruimte eerder vanuit het standpunt van de financieel noodlijdende en hoe die erin met een minimaal comfort kan overleven. Hij doet dat met een diversiteit aan vormen, zoals caravans, constructies op stiekeme locaties of mappings.

 

Zijn Surplus city guide Sint-Niklaas is een kaart van het stadscentrum waarop plaatsen zijn aangeduid en onder verschillende noemers worden ondergebracht. Onder het label 'Hygiëne' bijvoorbeeld zijn openbare toiletten aangeduid. Gratis water en electriciteit vindt men aan de hand van 'Skip'. 'Info' laat op zijn beurt dan weer toe om kosteloos kranten, magazines en internet te raadplegen. In feite geeft philips' project aan hoeveel we proberen om zaken te privatiseren. Wie niet over bepaalde zaken beschikt, ziet zichtzelf algauw in de marge gedrukt of in de criminele sfeer. Ook vestigt de kunstenaar op deze manier de aandacht op plaatsen waaraan men meestal achteloos voorbijgaat, maar die wel de mogelijkheid bieden tot beschutting of rust.

 

De stadsgids van Karl Philips is goedkoop en gemakkelijk te fotokopiëren. Ze is gedurende de ganse tentoonstelling vrij beschikbaar. In de Baenslandwijk, een van Philips' favoriete plekken, plaatste de kunstenaar een caravan met binnenin een neerslag van zijn overlevingsstudie in Sint-Niklaas. Men treft er foto's en beschrijvingen aan van de wijze waarop hij de omgeving ervoer als een uiterst zuinig consument.