Honoré d'O

 

° Oudenaarde, België 1961

leeft en werkt in Gent — België

 

Honoré d'O nam deel aan Coup de Ville 2010. Deze tekst verscheen in de catalogus.

 

Wat gebeurt er wanneer Honoré d'O de strijd aangaat met hogere machten? Wat gebeurt er met een smaakvol aangelegde en perfect onderhouden tuin wanneer er een creatief en oncontroleerbaar virus op losgelaten wordt dat zelfs de bomen kan doen draaien? Wat gebeurt er wanneer een kunstenaar de natuur wil bevrijden uit het rigide keurslijf dat haar wordt opgelegd, maar ze tegelijk opnieuw in een speelse vorm dirigeert?

 

Het resultaat is een fantasierijke installatie die letterlijk en figuurlijk een vreemde wending is van de realiteit en die een poëtische balans vormt tussen harmonie en chaos. Honoré d'O onthult hier niet enkele zijn alternatieve visie op de natuur, maar wil ook een weerwoord bieden op de natuurwetten die ons petje te boven gaan. Zelf zegt hij dat hij zeer graag zou kunnen goochelen. Zij standpunt sluit hierdoor aan bij het zogenaamde wilde denken van de Franse antropoloog Claude Lévi-Strauss. Dit denken, dat synoniem staat voor magie, mythe en 'bricologe', is volgens Lévi-Strauss niet tegengesteld aan het wetenscappelijke denken van het moderne Westen. Voor het is zowel de magie als de wetenschap een manier om de wereld te begrijpen. Eenvoudig gezegd betekent dit dat het wilde denken even rationeel is als het wetenschappelijke.

 

Het is Honoré d'O precies om de betovering en onttovering te doen. Niet alleen de waarneming van de ingreep is belangrijk, maar ook de observatie van degenen die ze ontdekken. Hij leidt ons weg van het getemde denken, weg van de verkaveling van onze geest, en brengt ons naar de ontdekking van de wildernis. Of zoals hij het zelf zegt: 'Verwondering en nieuwsgierigheid zijn de mooiste attributen om als kunstenaar of kijker mee aan het werk te gaan.