Eric Croux

 

° Bilzen, België 1951

leeft en werkt in Hasselt — België

 

Eric Croux nam deel aan Coup de Ville 2010. Deze tekst verscheen in de catalogus.

 

Met de installatie (T)Here roept Eric Croux de herinnering op aan een woon-, slaap- en badkamer in de leegstaande woning van zijn vader, die ondertussen is afgebroken. Deze constructie wordt nu voor Coup de Ville hermaakt. Croux begon aan de installatie te werken toen hij het nieuws van de nakende sloop te horen kreeg en ontwikkelde het concept ervan rond de vraag: "Wat is er nog, wat is er niet meer?". Van hieruit werkte hji rond een ontwerp dat de constructie, deconstructie en reconstructie met elkaar verenigt en de ruimte visueel vereenvoudigt aan de hand van een abstracte vormentaal. De oorspronkelijke objecten en de omgang ermee zijn op deze manier herleid tot constructieve ribben, lijnen, slijtageplekken, afdrukken of nauwelijks traceerbare sporen. (T)Here handet hierdoor over de spanning tussen elkaar ontkennende, doch op elkaar aangewezen begrippenparen: aan- en afwezig, zichtbaar en onzichtbaar.

 

Eric Croux beschouwt dit kunstwerk als een performance. Toch krijgt men enkel de sporen te zien van de acties die aan het werk voorafgingen: het oproepen van de herinneringen, de prospectie van de ruimte, de geestelijke opbouw van het werk en het afbakenen van de vormen. Zoals Croux zelf aangeeft, is het kunstwerk daarmee verschillende stadia gepasseerd, die haar tegelijk belemmeren en vormgeven.

 

Toch werken wij als publiek, door ons kijken en denken, verder geestelijk mee aan de vorming van het kunstwerk. Wij maken de realiteit; ze is een mentale constructie. onze herinneringen zijn reconstructies, qua verbeeldingskracht steeds ongelimiteerd, maar nooit volledig. Deze onvolledigheid maakt dat we als mens genoodzaakt zijn elkaars geheugen te vervolledigen.