Chantal Yzermans

 

° België

leeft en werkt in Madrid — Spanje

 

Chantal Yzermans nam deel aan Coup de Ville 2016. Deze tekst verscheen in de catalogus.

 

Chantal Yzermans is gefascineerd door het menselijk lichaam, dat als subject en object in onze maatschappij voortdurend onderhevig
is aan historische, sociopolitieke en culturele veranderingen. De performance ‘Partner/You’ is haar artistieke onderzoek naar eenzaamheid en privacy op het wereldwijde web.

 

Voor deze voorstelling dompelde ze zich onder in de wereld van de nachtclubs, datingsites en de digitale pornografische onderwereld – die zich blijkbaar niet zo ver van ons bed bevindt. In deze solo plaatst ze dat materiaal in een andere, artistieke context. De traditie van het naakt, het spel van ontbloten en verhullen, is bijzonder lang en controversieel in de kunstgeschiedenis. Yzermans voegt er een gewaagde bijdrage aan toe die lang op het netvlies blijft kleven. Tijdens de performance is de danseres online op een chatwebsite. Zo ontstaat een driehoeksrelatie tussen haar, het publiek en de anonieme chatpartner(s).

 

Aan dat spannende hedendaagse ritueel voegt Yzermans heidense, primitieve gebruiken uit Igor Stravinsky’s Le Sacre du Printemps toe. De componist baseerde zich op Slavische etnografische bronnen en schetst een offerceremonie waarbij een jong meisje zich voor de ouderlingen van haar stam dood danst. De gebruiken speelden zich af rond rituelen van de lente- en midzomerzonnewende en stonden bekend als schaamteloze erotische feesten.

 

Zo klaagt een 11e-eeuwse kroniekschrijver dat “Wanneer het volk bijeenkwam voor de spelen, om te dansen, of voor alle mogelijke duivelse vermaken, gingen de mannen op die gelegenheden er met vrouwen vandoor, en ieder nam eender welke vrouw met wie hij het eens was geworden. Of beter, per man waren er zelfs twee of drie vrouwen”. Stravinsky’s compositie wordt verder ondersteund door de muziek van de Madrileense technoartiest Substuff.

 

Yzermans studeerde vijf jaar in New York, waar ze onder meer met de befaamde Amerikaanse choreograaf Merce Cunningham werkte. Daarna stichtte ze in 2007 het kunst- en nieuwe mediacollectief RADICAL LOW.