EXPO | NADINE TASSEEL

 

Nadine Tasseel (Sint-Niklaas, °1953) studeerde eerst schilderkunst aan de academie van Antwerpen waarna ze een technische opleiding fotografie volgde. Aanvankelijk was het haar bedoeling om foto’s te gebruiken als instrument voor haar schilderkunst, maar al snel blijkt fotografie een zeer geschikt medium om picturale mise-en-scènes weer te geven.

 

Nadine Tasseel kiest voor picturale fotografie. Haar foto’s zijn niet waarheidsgetrouw en ook niet bedoeld als momentopnames. Net zoals schilderijen is haar werk tot in de kleinste details gecomponeerd en geënsceneerd. In dat opzicht neemt ze binnen de oude tweestrijd tussen fotografie en schilderkunst een schijnbaar archaïsche positie in.

 

In het atelier creëert ze tableau vivants met zorgvuldig gekozen rekwisieten en interieurs, waarbij het menselijk lichaam een belangrijke rol speelt. Het zijn taferelen die verwijzen naar de periode van de renaissance en de barok, waarin de allegorie en de typologie van de vrouwelijke figuur in de kunstgeschiedenis centraal staan. Zo verweeft ze in haar beelden maskers en poses uit vijftiende eeuwse portretten van Vlaamse meesters.

 

Voor het bekomen van dit schilderachtige effect maakt Nadine Tasseel gebruik van analoge fotografie, waarbij tijdens de ontwikkeling de verdere bewerking van het licht, de textuur en de kadrering van de beelden zeer bepalend is voor het eindresultaat.

 

Open van februari tot april 2016, op aanvraag  via info@warp-art.be
Locatie: WARP,  Apostelstraat 20, Sint-Niklaas