Newsletter

 

Subscribe here-under to receive our newsletter

 

Sending... please wait

Most recent newsletter

Warp Nieuwsbrief

Hallooohoo, zijn jullie daar nog beste WARP-nieuwsbrieflezers?

(NL: Gelieve uit te vouwen/ English below) Vanzelfsprekend ligt het aan ons dat deze nieuwsbrief wat vertraging heeft opgelopen. Een mengeling van drukte, een opflakkering van uitstelgedrag en (laten we eerlijk zijn in nieuwsbrieven) misschien eenvoudigweg een kleine toegift van luiheid. Beloofd al dat de volgende nieuwsbrief veel sneller zal volgen!
Maar wat willen we jullie allemaal vertellen? Wel, daarvoor rekenen we op je leesbereidheid: een langer lopend Belgisch-Nederlands (een ook wat Zuid-Afrikaans) traject rond materialen; een bericht over een SUPER-gezellige fundraising; enkele literaire evenementen en een kunstenaar-wandelaar die vanuit ons nest de grachten en beken in de regio met aquarel zal vereeuwigen.

:: Het materialen-kwartet: John, Geerke, Merel & Niko ::

Met een eerste fysieke ontmoeting flitste de samenwerking tussen kunstenplatform WARP, de driedubbele werkplaats Make Eindhoven en de imposante presentatieplek De Fabriek Eindhoven uit de startblokken.
De komende maanden onderzoeken kunstenaars John K. Cobra, Niko Hendrickx, Geerke Sticker en Merel Van de Casteele de eigengereidheid en mogelijkheden van enkele bijzondere materialen. Soms heeft de interesse tot een specifieke materie autobiografische wortels; of is de uitdaging puur vormelijk - maar vaak is er ook een politiek-economisch fundament of een ecologische bekommernis aanwezig. Welke gedaante en betekenis geef je uiteindelijk aan grondstoffen zoals slijm, vet, vogelzaad, rubber, silicone of voor consumptie ongeschikt verklaarde melk? En, hebben ze daarbij al een concept in gedachten? Uiteraard! Alleen is het de vraag hoe schuchter, terughoudend of uitbundig het uitverkoren materiaal meegaat in hun dialoog. Opvallend ook, en dat delen al deze makers, is dat ze de performatieve mogelijkheden wensen te verkennen. Bijkomend ontwikkelen ze een visie op de complexe relatie tussen object, bezit en levensduur of -cyclus. Die ingesteldheid doet denken aan het begrip ‘plasticiteit’ van de Franse filosofe Catherine Malabou. Ze stelt dat structuren en levensvormen niet stug en standvastig blijven, maar voortdurend aan verandering en transformatie onderhevig zijn. Via een reeks van bijeenkomsten met enkele micro-residenties in Eindhoven ontwikkelen ze innovatieve toepassingen om iconografie en betekenis te transformeren. Tussentijds wordt het werkproces virtueel gedeeld en fysiek gepresenteerd bij de Fabriek Eindhoven gedurende de novembermaand in 2023.

:: Fun @ the Fundraising ::

Om het werkjaar financieel voordelig te eindigen, organiseert WARP al een aantal jaren een fundraising. WARP is vervlochten met de Stichting Jan Buytaert, de eigenaar van het gebouw. Veel inlevingsvermogen vraagt het niet om in te zien dat dit 19-de eeuwse pand chronisch ouderdomskwaaltjes heeft die verzorgd moeten worden. Met een diner en de verkoop van een aantal
geschonken kunstwerken (héél veel dank geliefde kunstenaars) slagen we daar telkens weer in. De Argentijnse kunstenares Gabriela Acha, die participeerde aan onze portfoliodag en de tentoonstelling PLUSSING, verwelkomde iedereen persoonlijk. Met een kunstwerk op haar rug zong ze een intimistisch lied voor aankomende groepjes. Een deel van onze opbrengst wordt geschonken aan de dakloze kunstenaar Robert Mitchell en het daklozencentrum Kamiano waar hij soms van de opvang geniet.
 

:: Letters waaien over grenzen ::

Een jaar geleden werd in Den Haag ‘Elders Literair’ boven de doopvont gehouden, een nieuw tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst. Eerst werd er enkel online gewerkt, maar daar komt nu verandering in. Dat is durven, inderdaad, maar dat is nog niet alles! Van bij de start werd de blik van Elders ook op het zuiden gericht – begrijpelijk! De Wase auteur Kristien De Wolf werd ambassadeur voor Vlaanderen en koos als Vlaamse uitvalsbasis voor Sint-Niklaas. En wow, ze wil de voorstelling van het eerste PAPIEREN nummer bij WARP organiseren! Dat heeft te maken met de aard van het tijdschrift, maar voor een stukje ook door de kunstbanden tussen WARP en organisaties zoals Quartair, Stroom en nogal wat kunstenaars in Den Haag zelf. Deze zondagmiddag met taal, beeld, papier en drinkbare vloeistoffen. Een samenwerking van de BIB Sint-Niklaas, Uitgeverij In de Knipscheer en Boekhandel ‘t Oneindige Verhaal. Het volledige programma kan je nalezen op de website
Datum: zondag 4 december 2022, van 14.45 u tot 17.00 u. Inkom: 15€ (inclusief 1 exemplaar van het tijdschrift, zondagse bubbels en versnaperingen) óf 5€ voor de voorstelling zonder tijdschrift. Graag inschrijven via deze link
Locatie: WARP, Apostelstraat 20, Sint-Niklaas. 

In de winter van 2020 schreef Gaea Schoeters, als schrijver-in-residentie bij WARP, een essay over de werkplek van de kunstenaar. Binnenkort kan je haar novelle ‘Cargo’ zomaar gratis, of toch bijna, tot je bezit rekenen wanneer je bij (wat een lekker woord) Confituur, het verbond van onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen, vanaf 9 december voor de milde som van 25 euro aankopen doet. Precies op die dag stelt ze haar nieuwe novelle voor bij WARP! En, … niet alleen schrijft ze sprankelend, Gaea’s stem resoneert ook als een zalf voor uw oren!
Datum: vrijdag 9 december 2022 om 20.00u. Inkom: 5€, inclusief het 'confituurboekje' van Gaea. Inschrijven via info@oneindigeverhaal.be
Locatie: WARP, Apostelstraat 20, Sint-Niklaas.

De context van ‘Cargo’ vormt de machtsverschuiving door het talibanbewind in Afghanistan en de impact van dat repressieve beleid op het alledaagse leven. Dit thema grijpen we gretig aan om je aandacht naar het volgende thema te sluizen.

In lente volgend op diezelfde winter zou kunstenares Jinoos Taghizadeh, na een eerder verblijf, verder werken aan haar bijdrage voor de tentoonstelling ‘Chasing Flowers’. Toen was haar status als kunstenaar in Iran al weinig benijdenswaardig en liep ze elk moment de kans om in de gevangenis te belanden omdat ze de verdwijning van natuur in de publieke ruimte onderzocht.  Iedereen begrijpt dat die precaire toestand de laatste maanden alleen maar verder bergaf tuimelde met de dood van Zhina Mahsa Amini als dieptepunt. Momenteel heeft Jinoos Iran ingeruild voor Canada en van daaruit kan ze zich zelfs intenser inzetten (maar weer geen ‘centjes’ verdienen) voor de ‘Woman-Life-Liberty’-beweging die ijvert om het regime zoveel mogelijk spaken in de wielen te steken. Ook door druk van buitenaf: U en ik, wij samen dus! Een artikel in de Britse krant The Guardian verwijst naar Jinoos en haar collega’s en je kan hun ‘statement of solidarity’ via deze weg lezen en bekrachtigen. Dank.
Zelfportret Jinoos Taghizadeh

:: Winter-residentie Koen Broucke ::

Wat doet of kan hij niet, die Koen Broucke? Hij tekent, schildert, schrijft, is nagenoeg een pianovirtuoos, wandelt en het liefst zou hij dat nog allemaal tegelijk willen doen. Misschien is Koen wel een ‘simultaneïst’ – een nieuwe vorm van kunstenaarschap? Alleszins zal hij in december vooral wandelen in de regio. Koen zal langs beken en wassende waterloopjes flaneren, halthouden en ze aquarelleren. Over een gelijkaardige tocht schrijft hij zelf het volgende:

Er waren de visuele en auditieve waarnemingen, maar vooral de tactiele ervaring, bijvoorbeeld van de bodem waarover ik me begaf. Vanmorgen was het van groot belang om goed in evenwicht te blijven en aandachtig het verschil af te tasten tussen de spekgladde rots en de zacht verende herfstblaren…

Na een eerste verkenning in december keert hij in januari ’23 terug en krijg je de kans om hem te vergezellen op een van zijn landelijke pelgrimages: wandelen, waarschijnlijk ook neuriën en schilderen. Dus haal je veldschildersezel maar van stal.  

:: Vacature ::

CC Sint-Niklaas is naarstig op zoek naar een 'voltijds statutair diensthoofd cultuurcentrum'. Neem hier een kijkje voor de volledige functieomschrijving
Nieuwe afspraak: binnenkort dus, mét BOLT-speed (die gepensioneerde atleet). Alleszins lanceren we in de volgende nieuwsbrief de open call voor de volgende WARP-Artist Village!
 
Dank voor je interesse,
Het WARP-team

:: English summary ::

Dear reader of our newsletter,
It has been quite some time, no? Sorry about this. The reason is a mix of workload but also (if we are honest) a micro-attack of laziness. Our next letter will arrive sooner and in it we will launch our open call for the next WARP-Artist Village – our international portfoliomeetings. Anyway a lot of things have happened. You can read them below.

:: A Quartet exploring materials ::

A week ago we launched another collaboration between Make Eindhoven (a production space), De Fabriek Eindhoven (a presentation space) and WARP. John K. Cobra, Niko Hendrickx, Geerke Sticker and Merel Van De Casteele are the artists involved in this traject on materiality. All of these artists work with unusual materials or apply rather unorthodox methods. Sometimes their preference for a given material is autobiographical, but gets more layered because of their polititcal and ecological awareness. John, Geerke, Merel and Niko work with slime (awesome), fat (Hi, Joseph Beuys), birdseed (tweet, tweet), rubber (Damn, Leopold II), silicone (in an unsual way) or milk - disqualified for consumption. With a series of micro-residencies at Make Eindhoven they will present their results at the astonishing spaces of De Fabriek Eindhoven during November 2023.
This traject is in fact a playground for creative and artistic makers – similar how Make Eindhoven characterises itself. They will explore the possibilities of materials, create, innovate and during this proces they will share knowledge (and failure). By following an unknown road one learns new skills and one anticipates surprising results. 

:: Fun @ the Fundraising ::

With the exception of the pandemic-period, each year WARP organises a fundraising event. This year 118 sympathisers were welcomed in a very personal way by the Argentinian artist Gabriela Acha. For every person arriving Gabriela performed an intimistic song.  During the diner we have an auction and part of this money is going to a center for homeless people. Of course we need the resources but at the same time it is a gathering of persons with a hart for art. They support us in several ways, as a small organisation it broadens our network and strength. So thanks to everybody who joined us. Not at least the artists who offered us a small piece of art to help WARP.
In the near future two literature events are organised at the WARP premises. Unfortunately for you dear reader, the lectures will be in Dutch. The first on December 4th is the launch of a magazine: Elders Literair, focussing on literature and art and connecting Belgium and the Netherlands. Another event is the presentation of a novel by Gaea Schoeters which will be given as a gift in Belgian bookshops. In 2020 Gaea Schoeters was the writer in residence at WARP and wrote an essay on the workspace of the artist: writer, composer, musician, visual artists. The novel that will be launched on December 9th is titled ‘Cargo’ and has a setting in Afghanistan under the regime of Taliban.
 
The context in ‘Cargo’ is comparable with the situation of Jinoos Taghizadeh, an Iranian artist who was at a residency at WARP in 2019. She was preparing new art pieces for the exhibition ‘Chasing Flowers’ but her research in Teheran (on the disappearance of nature in public space) and travelling became more and more difficult. But we managed to stay in touch. Nowadays, led by women, Iranians are demonstrating against the brutality of the Islamic state of Iran since the killing of 22-year-old woman, Zhina Mahsa Amini. What began as a protest against mandatory hejab and decades of systemic violations of human rights, has now turned into the “Woman, Life, Liberty” movement, demanding the end of the theocratic rule by an unelected clerical system in Iran.
 
Jinoos: "I just had Canadian visa and came here; a kind of exile, silent exile. I am in Toronto. here, I almost have no contact with the art scene and just try to be useful and a voice for people in Iran which I believe are on the most complicated and critical situation ever.
So, we (some of Iranian artist and writers) arrange some petitions and  support for Iran. Now, we started the second move to have support of international artists, writers ad cultural figures. 
I want to ask to sign this statement but also I ask to send this to artists and writers or institutions that you know or work with them who you guess their name can bold this statement in the media and help to spread our voice."
Jinoos Taghizadeh

:: Artist in residency ::

Finally: our next artist in residency is Koen Broucke. Art critic Geert Van der Speeten writes he is ‘a trained tracker and collector of old light’ – how beautifull. Koen will wander around in the rural area close to Sint-Niklaas in search of brooks and creeks for our artistic project WATER-loop. During his next visit artists are invited to join him and as 19th century artists paint in ‘plein air’.
 
If you have a project of your own and would like to stay at our residency, inform us about your concept and perhaps it fits within our future programmes.
Until soon, keep well and safe,
The WARP-team. 
STEUN WARP EN WORD NU LID !
Facebook Facebook
Website Website
Instagram Instagram
Email Email
Copyright © 2022 Warp, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences