K1 & K2 Etalageproject Pétra Vanwichelen (K1) en Bram Verstraeten (K2) | 31 maart 2023

 

K1 en K2 is het etalageproject van WARP en het beeldhouwerskoppel Edith Ronse & Michaël Pycke in de Apostelstraat in Sint-Niklaas. In de loop van 2023 zullen 8 kunstenaars gedurende enkele weken een specifiek kunstwerk voor deze locaties tentoonstellen.

 

Het project startte al in 2017 en voor 2023 werd Paul L. Van Haegenbergh aangesteld als begeleidend curator.

 

Pétra Vanwichelen toont momenteel in K1 een zwevend wortelstelsel in textiel. Het oogt licht, maar heeft inhoudelijke zwaarte. Ze verwijst niet alleen naar haar ‘roots’ met haak en breiwerk, maar ook naar het ons brein dat soms maar met ‘haken en ogen’ aan elkaar hangt. Dat wordt duidelijk als we het woord dementie eraan toevoegen en hoe dat gaten in geheugen vreet. Het sleutelwoord om haar oeuvre bondig te typeren is dan ook: ‘fragiliteit’.

 

We dromen allemaal wel eens van de beste van alle mogelijke werelden. Het zette Bram Verstraeten ertoe aan om een reeks verhalende sculpturen te boetsteren waarin hij met zijn gezin naar een paradijselijk eiland trekt. Het residu van de symbolische tocht zijn exotische artefacten die zwart gelakt op een scheve ladenkast pronken.