COUP DE VILLE 2024 | THE HILL THEY CLIMB 

 

Het kunstenparcours ‘Coup de Ville’ van Warp palmt volgend jaar opnieuw vijf weken lang het centrum van Sint-Niklaas in. Verspreid over een tiental locaties stellen vijftig kunstenaars uit binnen- en buitenland dan hun werk voor. Het thema van de nieuwe editie wordt ‘The hill they climb’, en legt de link tussen kunst en sport. 


Coup de Ville vindt om de drie tot vier jaar plaats, en brengt telkens heel de Wase hoofdstad in beweging. Dat zal in april van volgend jaar niet anders zijn, wanneer het evenement aan haar vijfde editie toe is. “We houden vanaf 13 april vijf weken lang een parcourstentoonstelling in het hart van Sint-Niklaas”, zegt Stef Van Bellingen, coördinator van het organiserende kunstencentrum Warp in de Apostelstraat en curator van Coup de Ville. “Daarbij kiezen we een tiental bijzondere locaties uit met een heel eigen karakter. Op die plaatsen stellen meer dan vijftig kunstenaars uit binnen- en buitenland hun werken voor. De combinatie van kunst in een stedelijk en vaak onbekend decor zorgt altijd voor een heel bijzondere ervaring.”  Een aantal locaties zijn ondertussen al bekend. Onder meer het gerenoveerd
Huis Janssens, de Salons, de Stichting Klassieke Dans in de Casinostraat en een pand in de Stationsstraat staan al op het plan. Maar ook een loods van de voormalige RITO-school in de Noordlaan wordt een uitvalsbasis. “Het leegstaand gebouw is tien meter breed en tachtig meter diep, en bleef jarenlang verborgen voor publiek”, zegt Stef. “Tijdens Coup de Ville zal de ruimte een artistieke invulling krijgen geheel in de sfeer van het oude gebouw.” 


Het thema van Coup de Ville wordt ‘The hill they climb: artists en athletes”. Daarmee legt het kunstenfestival de link naar de sportwereld. “Inzet, doorzettingsvermogen en werkkracht: het is zowel bij kunstenaars als bij atleten cruciaal om de top te kunnen bereiken”, legt Stef uit.
“Die gedachte zal als een rode draad door het kunstenfestival lopen. Pavitra Vandenhoven uit Sint-Niklaas wordt één van de ambassadrices van Coup de Ville. Zij is als wereldkampioene paraklimmen het voorbeeld van de wilskracht die je moet hebben om iets te kunnen bereiken in je vak. We kunnen putten uit een bijna eindeloze reeks van mensen. Denk bijvoorbeeld ook maar aan Pieter Van Snick van atelier Piraat, die een verleden als waterpolo-keeper heeft bij de nationale ploeg. Of aan parawielrenster Griet Hoet, die een regelmatige bezoekster is van ons kunstencentrum in Sint-Niklaas. Zij zullen samen met nog heel wat anderen nauw betrokken worden bij Coup de Ville.”

 

Warp is in de aanloop naar het festival nog steeds op zoek naar nieuwe locaties om kunstenaars in aan het werk te zetten. Die liggen bij voorkeur in de buurt van de Prins Albertstraat, Stationsstraat en Apostelstraat. Wie denkt een interessante ruimte te hebben, kan zich steeds aanmelden bij Warp. “Voorwaarde is dat het gebouw een eigen karakter heeft, en iets kan vertellen over het weefsel van de stad”, zet Stef nog. “Het pand kan zowel klein als groot zijn. Hou er wel rekening mee dat er heel wat volk over de vloer zal komen. Tijdens elke editie van Coup de Ville ontvangen we zo’n tienduizend bezoekers.”

 

(Uit: Het laatste Nieuws, 2 augustus 23) 

Coup de Ville loopt van 13 april tot en met 19 mei 2024.