Nacht van de Geschiedenis | Allemaal de schuld van de fotografie

 

De Nacht van de Geschiedenis 2016, georganiseerd door het Davidsfonds, vindt plaats op dinsdag 22 maart 2016 en staat in het teken van ‘Smaak‘, in de meest uiteenlopende betekenissen van het woord.


WARP draagt bij aan de Nacht van de Geschiedenis met de spraakmakende lezing: Allemaal de schuld van de fotografie. Het ontstaan en de techniek van de fotografie werd in de 19-de eeuw zowel als een ‘verlossing’, maar tevens als het ‘einde’ van de klassieke beeldvorming beschouwd. Al snel ontstaat er concurrentie, naijver, maar eveneens een kruisbestuiving tussen fotografie en schilderkunst.


Ontegensprekelijk heeft de verandering van beelddrager de perceptie en de impact van het beeld beïnvloed – wat ook vandaag geldt voor de digitale wereld. Technologie verandert nu eenmaal onze creativiteit, consumptiepatronen en de omgang met beelden. Ontdek de breuklijnen en smaakverschuivingen tijdens lezingen van Sofie Taes, Fred Truyen met een inleiding van Stef Van Bellingen. Vooraf kan je de fototentoonstelling van Nadine Tasseel in WARP, die refereert aan de thema’s van klassieke en moderne perceptie en technieken.

 

PROGRAMMA NACHT VAN DE GESCHIEDENIS 22 MAART 2016
18u30 Bezoek fototentoonstelling Nadine Tasseel
19u30 Start lezingen ‘Allemaal de schuld van de fotografie’ met Sofie Taes en Fred Truyen, inleiding door Stef Van Bellingen

 

PRAKTISCH
Inschrijven: voor 20 maart 2016 via 03 777 57 69 of edcl58@hotmail.com
Locatie: WARP, Apostelstraat 20, 9100 Sint-Niklaas
Toegang : 8 euro (leden WARP / Davidsfonds ) / 10 euro ( niet-leden)