Elke drie jaar dompelt kunstenplatform WARP de stad Sint-Niklaas onder in brandend actuele kunst met het kunstenparcours ‘Coup de Ville’. 

 

Coup de Ville verwijst letterlijk naar het plegen van een staatsgreep (in de stad), maar wordt vanzelfsprekend poëtisch opgevat. Coup de Ville is een artistiek parcours op verschillende locaties in de stad met meer dan 30 kunstenaar uit België en uit alle hoeken van de wereld.

 

De eerste editie van Coup de Ville vond plaats in 2010, als initiatief van artistiek directeur Stef Van Bellingen, in samenwerking met wijlen kunstpaus Jan Hoet. Er volgden edities in 2013 en 2016.

 

Een volgende editie komt eraan in 2020: 11 september tot en met 11 oktober 2020.

 

Veel van de deelnemende kunstenaars - vaak jonge of minder bekende namen - groeien na deelname aan Coup de Ville door in hun carrière en manifesteren zich nadien op diverse plekken in de internationale kunstwereld. Doorgaans bouwt hun deelname voort op de reeds bestaande band met WARP via de participatie aan reflectiedagen of een Artist Village.

 

Bij elke editie van Coup de Ville wordt een omvangrijke catalogus uitgebracht in het Nederlands en Engels. Voorzien van toegankelijke, reflectieve teksten biedt deze publicatie tevens een overzicht van alle deelnemende kunstenaars en hun artistieke bijdrage aan Coup de Ville. 

 

De impact van Coup de Ville in het stadsweefsel van Sint-Niklaas kan nauwelijks onderschat worden. Elke editie trekt telkens meer dan 10.000 bezoekers naar de stad en door de deelname en het verblijf van buitenlandse kunstenaars ontstaan bovenlokale en internationale verknopingen.