Coup De Ville

12 september tot 24 oktober 2010

 

Coup de Ville is een tentoonstelling en stadsfestival met hedendaagse kunst van september tot eind oktober 2010 in private en publieke locaties in het centrum van Sint-Niklaas. Sleutelbegrippen zijn integere artistieke betrokkenheid, dialoog, cultuur- en generatieoverschrijding. De titel verwijst in symbolische zin naar een ‘bezette stad’.

 

Geïnspireerd op Jan Hoet’s  ‘Chambres d’amis’ uit 1986  wil de tentoonstelling een platform bieden aan hedendaagse kunst en kunstenaars, waarbij een dialoog wordt aangaan met de omgeving en haar inwoners. Jan Hoet heeft zich hiervoor geëngageerd, is intensief betrokken bij ontmoetingen en discussies binnen het educatief programma en deelt het curatorschap met Stef Van Bellingen.

Een 50-tal kunstenaars uit binnen- en buitenland, zowel gereputeerde kunstenaars als zich ontwikkelend talent, werkend in verschillende media zullen aan deze tentoonstelling participeren.

Er is een uitgebreid (kunst-)educatief programma dat zich richt naar diverse leeftijds- en doelgroepen. Even ambitieus is het omringend programma met ontmoetingen, lezingen, debat, performances, theater en concerten.

Het betreft een parcourstentoonstelling met diverse locaties in het centrum van Sint-Niklaas. Het traject heeft als uiterste punten het Koningin Fabiolapark / Shopping Center Waasland, anderzijds het NMBS-station. Het zijn twee locaties langs waar men Sint-Niklaas meestal bereikt (E17 en spoorlijn Antwerpen/Gent). In totaal zullen een 25-tal locaties benut worden die variëren van woonhuizen, tuinen, museale ruimten, braakliggende terreinen en de publieke ruimte.